Nie jest to do końca prawdą. Organizmy większości gatunków zwierząt posiadają zdolność samodzielnego wytwarzania witaminy C. Człowiek jest tutaj wyjątkiem, podobnie jak nietoperz bądź kapibara. Jako że witamina C, zwana również kwasem askorbinowym, ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zmuszeni jesteśmy dostarczać ją sobie za pomocą pożywienia. Na szczęście, znajdziemy ją niemal w każdym produkcie.

Po co nam witamina C?

Nie sposób jest wymienić wszystkich funkcji witaminy C w naszym organizmie. Jest ich naprawdę wiele. Tak jak wszystkie inne witaminy, również i kwas askorbinowy jest niezbędny dla zdrowia, a także prawidłowego wzrostu i rozwoju. Mając to na uwadze można wywnioskować, iż trzeba przyjmować witaminę C już od pierwszych dni życia. Tak jest w rzeczywistości. Wszystkie tkanki naszego organizmu potrzebują witaminy C nie tylko do wzrostu, ale również regeneracji. Kwas askorbinowy jest odpowiedzialny za formowanie białka pełniącego kluczową rolę w tworzeniu komórek naczyń krwionośnych, ścięgien i wiązadeł, a także skóry.

Witamina C
Witamina C

Witamina C przyspiesza gojenie się ran, zapobiega tworzeniu się blizn, sprawia, iż nasze zęby są zdrowe i mocne, a także… reguluje ciśnienie tętnicze. Dodatkowo, wspiera wchłanianie żelaza. Większość z nas na pewno spotkała się ze stwierdzeniem, iż witamina C to przeciwutleniacz. To również jest prawdą. Kwas askorbinowy jest substancją blokującą uszkodzenia powstałe na skutek działań wolnych rodników. Wbrew powszechnej opinii, witamina C nie jest lekarstwem na przeziębienie. Chociaż kwas askorbinowy nadal występuje w tej roli, badania już dawien dawno dowiodły, iż witamina C może co najwyżej łagodzić objawy przeziębienia i to tylko wśród wybranych jednostek.

Polecamy witaminy dla sportowców: https://olimpsport.com/pl/produkty-42/odzywki-i-suplementy-130/witaminy-i-mineraly-60

Gdzie znajdziemy witaminę C?

Witamina C jest wyjątkowa, bowiem znajdziemy ją we wszystkich owocach oraz warzywach. Oczywiście, produkty różnią się jej stężeniem. Najwięcej kwasu askorbinowego posiadają cytrusy, owoce leśne jak truskawki, jagody i maliny, żurawina, ananas, kiwi, mango oraz arbuz, znienawidzone przez wszystkich brokuły, brukselka oraz kalafior, słodkie i klasyczne ziemniaki, pomidory, dynia, papryka, a także wszystkie zielone warzywa liściaste. Trzeba przyznać, iż naturalna suplementacja witaminą C nie stanowi większego problemu. Zaspokojenie dziennej dawki do spożycia jest niezwykle proste.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Dla młodszych

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Lubisz uniwersalne rozwiązania? Podnośnik hydrauliczny będzie idealny.

Cenimy sobie uniwersalność. Wiele osób w swoim życiu ceni uniwersalność. Na pewno wśród sa…