Nie od dziś wiadomo, że chińska sztuka kulinarna jest związana z medycyną. Zdrowe odżywianie jest jednym z głównych elementów chińskiej medycyny. Trudno to sobie wyobrazić w tej części Europy, ale tam potrawy dostosowuje się do panującej aury oraz stanu zdrowia. Nie jest to żadne szarlataństwo, lecz odpowiednio dobrana dieta. Dla przykładu, ogórek oraz cebula pozytywnie wpływają na działanie wątroby oraz jelit, z czego ta druga również pobudza działanie płuc. Pomidory mają pozytywnie wpływać na serce oraz ciśnienie, a słodkie potrawy dbają o naszą trzustkę oraz śledzionę. Co jednak zadba o nasze nerki? Zdecydowanie słone potrawy.

Kolejną kwestią są naczynia. Chyba każdy kojarzy słynne chińskie kosze służące do gotowania na parze z drzewa bambusowego. Stawiane są one na woku nad gotującą się wodą. Taki sposób przyrządzania potraw sprawia, że produkty zachowują zawarte w sobie witaminy oraz odpowiedni smak. Większa ilość produktów nie stanowi problemu, ponieważ kosze można kłaść jeden na drugi.
W Chinach nie ma przypadku w sposobie przygotowywania dań. Jeśli masz ochotę na tego typu kuchnie, koniecznie sprawdź gdzie jeść Poznań. Jeśli ktokolwiek jadł typową potrawę z tego kraju, przygotowaną w odpowiedni sposób, na pewno zauważył, że mięso jest niezwykle soczyste i miękkie, owoce świeże, kolorowe i chrupkie, a wszystko to zwieńczone jest idealną mieszanką przypraw.

Chińskie potrawy z zasady przygotowuje się bardzo szybko. Wszystko gotowane jest na niezwykle dużym ogniu, dlatego też ważne jest, aby produkty były pokrojone na podobną wielkość, aby wszystko o podobnym czasie nabrało miękkości.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Jakie to proste

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Lubisz uniwersalne rozwiązania? Podnośnik hydrauliczny będzie idealny.

Cenimy sobie uniwersalność. Wiele osób w swoim życiu ceni uniwersalność. Na pewno wśród sa…